Sferische Lenzen
Als het invallend licht niet op uw netvlies een brandpunt maakt spreken we van een ammetropie. U heeft dan een sterkte nodig om dit te corrigeren.
Bij een sferische afwijking zijn er 2 mogelijkheden:
Hypermetropie (verziend): Bij vertezicht gaat het invallend licht achter het netvlies een brandpunt vormen. Door een positieve sterkte voor te zetten gaat dit brandpunt verschoven worden zodat het invalt op het netvlies en dus terug een scherp beeld zal leveren.
Myopie (Bijziend): Bij vertezicht zal het invallend licht een brandpunt vormen voor het netvlies. Er wordt dan een negatieve sterkte voorgezet zodat het brandpunt verschoven wordt naar het netvlies toe.
Torische lenzen (Astigmatisme)
Als het licht onregelmatig gebroken wordt en dus op verschillende plaatsen invalt op het oog, dan spreken we van een astigmatisme.
Een voorbeeld:
Een lichtbundel dat invalt door uw oog bestaat uit veel verschillende lichtstralen. De lichtstralen die invallen op 180° zijn anders gebroken dan de stralen die op 90° invallen. Dit maakt dat uw beeld uitgerokken is. De stralen vormen niet 1 brandpunt maar een elliptische vlek op het netvlies.
We kunnen dit corrigeren door een torisch glas/lens voor te zetten.
Dit is een samengesteld glas dat (in dit voorbeeld) bij 180° een andere sterkte heeft als bij 90°. Hierdoor wordt al het licht zo gebroken dat het op het netvlies invalt en u een scherp beeld levert.
Multifocale lenzen (Presbyopie)
Presbyopie is een oogafwijking waar iedereen (sommigen later/vroeger als anderen) last van begint te krijgen als ze de leeftijd van 40-45 jaar bereiken. De voorwerpen dichtbij beginnen er wazig uit te zien en u moet bv. uw boek verderaf houden om het te kunnen lezen.
Om dit te corrigeren wordt er bij uw vertesterkte een extra sterkte bijgeplaatst.
Bij brillen is dat met een overgangszone waarbij uw vertesterkte van boven in het glas staat en hoe meer u naar onder kijkt in het glas de sterkte ‘progressief’ sterker wordt, zodat onderaan uw leesgedeelte is.
Bij lenzen zijn er verschillende mogelijkheden.
Het klassieke (en meest gebruikte systeem) gebruikt verschillende ringen binnenin de lens. Dus als u naar onder kijkt voor te lezen verschuift de lens op uw oog doordat hij tegengehouden wordt door uw ooglid. U kijkt dan door een andere ring die de leessterkte bevat.
Een andere optie is werken met het dominante oog. Steeds meer fabrikanten zweren hier bij, en over het algemeen hebben wij hier ook de beste ervaringen mee.
Er wordt dan het dominante oog voor ver bepaald en dat oog gaat vooral voor ver kijken. Het andere oog gaat hoofdzakelijk dichtbij kijken. Dit is echter niet compleet het ‘Mono-vision-systeem’ waarbij 1 oog enkel ver kijkt en het ander enkel voor kortbij. Bij dit nieuwe type gaat er 1 oog meer geholpen worden voor ver, en de andere meer voor kortbij. Ze blijven echter wel de beiden taken vervullen.
Ook bestaande uit verschillende ringen, krijgt u binnen de pupil telkens de 2 signalen (ver en kortbij) en uw hersenen kiezen dan het signaal dat zij nodig hebben. Voor het ‘verte-oog’ gaat de ring die de verte-correctie heeft breder zijn dan die van de ring van dichtbij-correctie, en voor het andere oog andersom.
Multifocaal Torisch lenzen
Er zijn uiteraard ook mensen met een torische sterkte die ook een leesadditie nodig hebben. Ook hier bieden we een oplossing aan.
Met maatwerk lenzen kunnen we lenzen aanbieden die vrijwel iedere sterkte corrigeert. Aangezien dit maatwerk is, vereist dit dus uiteraard een gespecialiseerde aanpassing. Maar laat u niet afschrikken, want deze lenzen zijn even makkelijk in gebruik als andere lenzen.